Ehdotus > Ydinkeskusta
Rautatienkatu - matkailijan portti Lahteen
Oletko koskaan saapunut Lahteen junalla ja kävellyt siitä keskustaan? Millaisena Lahti mielestäsi näyttäytyi Rautatienkadun osuudella? Moni matkailija saapuu kaupunkiimme juuri samaista reittiä, enkä usko että monenkaan mielestä kaupunkimme avautuu heille sellaisena kuin sen tiedämme ja toivoisimme olevan. Lisännyt admin 8.11.2011

Rautatienkatu, Vesijärvenkadun ohella on yksi tärkeimmistä junamatkustajien sisääntuloreiteistä Lahteen. Vesijärvenkatu sai muutama vuosi sitten pienen kasvojenkohotuksen uudella valaistuksella ja kävelytien siistimisen merkeissä. Vesijärvenkadun asema autoilijoiden pääväylänä keskustaan on kiistaton, ja sen mukainen se myös on - leveä ja pääasiallisesti autoilijoiden ehdoilla toteutettu. Rautatienkatu sen sijaan voisi olla helposti lähestyttävä ja intiimi tervetulotoivotus matkailijalle. Nykyisellään katu painottuu liikennemääräänsä nähden aivan liikaa autoihin, eikä parkkipaikatkaan koskaan ole täynnä. Kuvitellaanpa millaiseksi Rautatienkatu kaupungintalolta rautatieasemalle voisi muuttua jos painotus olisikin kävelijöillä ja heille toteutetuilla palveluilla.

Moottoritiestä viihtyisäksi kaduksi

Rautatienkatu on nykyisellään aivan liian leveä käyttötarkoitukseensa. Katua kaventamalla olisikin mahdollista luoda kadusta viihtyisä väylä rautatieaseman ja keskustan välille. Samalla voitaisiin kadun liikkeille tarjota parempia mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan levittäytymällä osittain katualueelle. Kun ajoratoja ja autopaikkoja kavennetaan, voidaan jalankulkuväyliä levittää ja täten antaa tilaa myös uudenlaisille palvelumahdollisuuksille. Esimerkiksi pienille mökki/kioski tyyppisille palveluille voidaan osoittaa paikkoja kävelyreitin varrelta. Turisteja ajatellen kadunvarren liikkeet voisivat tuoda sesonkiajoiksi omia kojujaan, jotka lisäävät houkuttelevuutta itse liikkeisiin.

Palveluilla viihtyisyyttä

Rautatienkadun viihtyisyyteen ja sen ulosantiin vaikuttaa suuresti kadun varrelta löytyvät palvelut. Nykyinen palvelutarjonta hieromalaitoksineen ei kovin positiivista ja houkuttelevaa kuvaa kaupungista turistille anna. Kadun varrelle pitäisikin saada samanlaista palvelutarjontaa kuin mitä Rautatienkadun varrelta jo muutenkin löytyy - design-liikkeitä (esim. Iittala, Marimekko yms..), turisti-info, ravintoloita yms.. Liikehuoneistojen eteen voisi asentaa näyttäviä markiiseja kun kävelytilaa olisi lisää ja terassialueita olisi myös mahdollista laajentaa.

Palvelutarjonta yhdistettynä katualueen muutostöihin ja liikehuoneistojen muutoksiin vaikuttaisi huomattavasti ei pelkästään asemanseudun viihtyisyyteen, vaan myös Lahden julkikuvaan.

blog comments powered by Disqus